Konferans kaydı için 20 Eylül’de Verona’daydık. Dünyanın her yerinden gelen, ertesi gün başlayacak kongrenin heyecanını paylaştığımız değerli meslektaşlarımız, değerli akademisyenler ve saygıdeğer idari otoriteler ile resepsiyon yemeğinde tanıştık ve ilk sohbetlerimizi gerçekleştirdik.
21 Eylül Çarşamba konferansın ilk gününün ilk oturumu “Lessons learned from COVID 19 pandemic” ile başladı. University of Bordeaux’dan EPIPHARE Bilimsel Komite Başkanı sayın Bernard Bégaud’nun “How post marketing drug/vaccine surveillance has been dealt with in Europe? ve İtalya İlaç Kurumu Bilimsel Teknik Komitesi Başkanı sayın Patrizia Popoli’nin “COVID 19 pandemic: the experience of the Italian Drug Agency” isimli sunumlarıyla pandemide yaşanan sürecin detaylarını uzmanlardan dinledik.
University of Utrecht’ten Miriam Sturkenboom’un “A large distributed European database network for rapid COVID-19 vaccine surveillance” sunumu ve Canadian Center for Vaccinology Dalhousie University’den Karina Top’un “Advancing the Science of Vaccine Safety: Introducing the International Network of Special Immunisation Services” sunumlarıyla covid aşıları sürveyansı ve güvenliliği ile ilgili değerli bilgiler edindik. Öğleden sonraki oturumlarda ise değerli uzmanlardan “Strategies to prevent Medication errors: new approaches” konulu sunumlar izledik. İlk gün oturumlarını “How to communicate risk in crisis?” konusunda dinlediğimiz değerli sunumlarla tamamlamış olduk.
22 Eylül Perşembe günü, ilk oturumun konusu “Big Data for PV – are we delivering on the promises? ”idi. Oturum, Verona Üniversite’sinden Gianluca Trifirò tarafından “Big data vs. smart data for post-marketing surveillance of drugs/vaccines” sunumuyla başladı, Harvard Tıp Okulu’ndan ve Harvard Pilgrim Sağlık Enstitüsü’nden Darren Toh, “How big data support post-marketing surveillance in the USA: the Sentinel initiative” sunumuyla devam etti, ve Avrupa İlaç Ajansı’ndan Andrej Segec, “Data Analysis and Real World Interrogation Network (DARWIN EU®)” sunum konusuyla ilk oturum sona erdi. Oturum, PV ve diğer birçok alana yeni yazılım sistemleri geliştirmemiz için bize ilham veren oldukça bilgilendirici ve güncel bilgiler içeriyordu.
İkinci oturumun konusu, “AI/Machine learning for drug safety signal detection in PV: where do we stand?”di. GSK’den Andrew Bate oturumu sunum konusu olan “Current status of machine learning across the pharmacovigilance lifecycle: A systematic review” ile başlattı. Bordeaux Üniversite’sinden Antoine Pariente “AI/Machine learning for drug safety signal detection in PV: where do we stand? The perspective of a public pharmacovigilance center” sunumuyla devam etti. Synapse İlaç’tan Guillaume Louis Martin “Performance of an Artificial Intelligence System Tool for the Detection of ADRs from Patients’ Reports During the Covid-19 Vaccination Campaign” sunumuyla deavm etti. Oturum, Bologna Üniversitesi’nden Michele Fusaroli’nin “Investigating Hidden Networks in Spontaneous Reporting Systems” sunum konusuyla bitti. Oturum çok aydınlatıcıydı ve şirket olarak aynı zamanda yazılım ile de ilgilendiğimiz için oturumun en etkileyici kısmı AI/ML oldu.
Günün üçüncü oturumu ise ISoP Genel Kuruluydu. Toplantının ana başlıkları, gündemin onaylanması, üyelik raporu, mali rapor, burs ve onursal üye ödülleri ve başkanın ISoP faaliyetlerine genel bakışıydı. PharmaSoft olarak, ISoP’un eski başkanı Mira Harrison-Woolrych’e teşekkür eder, 2022-2023 döneminin başkanı olan Angela Caro-Rojas’ı tebrik ederiz.
Bir sonraki oturum, Global Farmakovijilans’ın sıcak konuları hakkındaydı. Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden değerli eğitmenler ve PV uzmanları güncel PV konularıyla ilgili konularını sundular.
Seanslar arasındaki molalar, değerli PV uzmanları tarafından hazırlanan posterlerle çok verimli geçti. Posterleri hazırlayanlara teşekkür ederiz.
Son olarak günü Giardino e Palazzo dei Conti Giusti’de muhteşem bir akşam yemeği ile sonlandırdık. Değerli çalışma arkadaşlarımıza samimi sohbetleri için teşekkür eder, etkinliği organize eden ISoP’a özel teşekkürlerimizi sunarız.
Blog yazısını bitirmek üzereyken, tüm izleyicilerin, artık aramızda olmayan PV gurularını andığı unutulmaz bir an yaşadık. Yanımızda olmadıklarına üzülsek de bize bıraktıkları ISoP’a elimizden geldiğince katkıda bulunmak bizi bir nebze olsun rahatlatıyor
Siz de sektör deneyimlerinizi sayfamızda paylaşmak isterseniz atelier@pharmasoft.com.tr adresi üzerinden yazılarınızı editörümüze gönderebilirsiniz.
Yeni yazılarımızdan anında haberdar olmak için üye olmayı unutmayın!
Çok yakında yeniden görüşmek üzere sağlıkla kalın,
PharmaSoft Atelier