Farmakovijilans Dünyasından Faydalı İçerikler - PharmaSoft

İlaç kullanımının sürekli arttığı günümüz dünyasında farmakovijilans aktiviteleri ciddi önem taşısa da gelişmiş ülkelerde dâhi bu alanda kamusal farkındalığın tam olarak oluşmadığı açıkça gözlemlenmektedir. Advers olay bildirimlerinin satılan ilaç sayılarına oranla oldukça az olması bunun kanıtı niteliğindedir. Bu doğrultuda hem ülkemiz Türkiye’de hem de dünya genelinde farmakovijilans alanında farkındalığı artırmaya yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Bugünkü yazımızda bu çalışmalar arasından özenle seçtiğimiz, çocuklardan sağlık çalışanlarına kadar her kitleye uygun faydalı içerikleri sizlerle paylaşacağız.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesindeki Uppsala İlaç İzleme Merkezi’nin farmakovijilans alanında ürettiği içerikleri oldukça değerli buluyoruz. Çocuklara yönelik hazırlanan “Annie ve Mac’in Maceraları” isimli karikatür kitabı ilaç ve farmakovijilans dünyasını karikatürize ederek süreçlerin anlaşılmasını kolaylaştırıyor. Her ay sektör profesyonelleri ve bilim insanlarıyla hasta güvenliği, sektördeki son gelişmeler, fırsatlar ve engeller gibi konuların tartışıldığı “Drug & Safety Matters” podcasti birçok dijital platformda yayınlanıyor. Aynı zamanda sağlık profesyonellerine özel hazırlanan internet sitesinde farklı diller ve seviyelerde ücretli online farmakovijilans eğitimleri sunuyorlar.

 

Türkiye’de ise TİTCK bünyesindeki Farmakovijlans ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanlığı’nın periyodik olarak gerçekleştirdiği “Farmakovijilans Yetkilileri”, sağlık kuruluşlarında görev yapan “Farmakovijilans İrtibat Noktaları” eğitimleri, yine TİTCK’nin hazırlamış olduğu İFU kılavuzunun tanımlar eki ve Türk Eczacılar Birliği’nin YouTube kanalında yayınlamış olduğu farmakovijilans bilgilendirme videosu bu konuda bilgi edinme adına faydalı kaynaklar arasında yer almaktadır.

Bunların yanında tabii ki PharmaSoft Atelier ekibimizin YouTube’da hayata geçirdiği “Educational Videos about Pharmacovigilance” serisini ve blog yazılarımızı takip edebilirsiniz. Olumlu/olumsuz geri dönüşlerinizi ve tavsiyelerinizi duymak bizler için çok değerli olacaktır.

Siz de sektör deneyimlerinizi sayfamızda paylaşmak isterseniz atelier@pharmasoft.com.tr adresi üzerinden yazılarınızı editörümüze gönderebilirsiniz.

Yeni yazılarımızdan anında haberdar olmak için üye olmayı unutmayın!

Çok yakında yeniden görüşmek üzere sağlıkla kalın,

PharmaSoft Atelier

 

Drug Safety Matters podcasti: https://www.drugsafetymatterspod.org/

WHO Eğitimleri: https://learning.who-umc.org/

TEB Farmakovijilans bilgilendirme videosu: https://www.youtube.com/watch?v=UJfmIiATTrE

TİTCK İFU Kılavuzu Tanımlar eki:

https://titck.gov.tr/storage/Archive/2022/contentFile/FU%20KILAVUZU-EK-I%20TANIMLAR%20(2)_d2a885f1-6cb8-43ef-af82-c0ad86fdf50a.pdf

PharmaSoft Atelier TV YouTube kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCaFaDpE1p-ksAeU9NDPGd0w

PharmaSoft Atelier'in yeni blog yazısından haberdar olmak için abone olun!

 

https://pharmasoft.com.tr/wp-content/uploads/2022/03/footer_logo_2.png
https://pharmasoft.com.tr/wp-content/uploads/2017/03/logo_white.png

Bu sitede yayımlanan her türlü görsel, yazı vb. materyal PharmaSoft İlaç Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti’ ne aittir. Tüm hakları saklıdır.

Copyright © 2022 PharmaSoft.com™ | Bu site PharmaSoft Geliştirme Atölyesi tarafından geliştirilmiştir. atelier@pharmasoft.com.tr  adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.